'T mannetje van Hoofddorp

WAT IS ER BIJ MIJ IN DE BUURT TE VINDEN?

Het standbeeld: De wandelende mens, staat in de provincie Noord-Holland, in de plaats Hoofddorp (2132 LR). Het Beeld is gemaakt van staal, heeft een rode kleur en is 9 m hoog en 14 m breed. Het beeld stelt een gigantische kruipende baby voor, het beeld staat tussen veel officiele gebouwen waar serieuze zaken worden gedaan. De kunstenaar heeft dit beeld hier geplaatst zodat je nog kan glimlachen voordat je weer achter je bureau moet zitten. De gemeente vond het een leuke en goede indruk hebben, dus hij vond het een goed idee om het daar tussen de serieuze gebouwen te zetten. Ik vind het beeld wel iets unieks hebben, ik heb nog nergens zo een beeld gezien. Maar ik zou zelf niet zeggen wouw, ik vind het beeld prachtig.


Algemene kenmerken

Op het plein van Hoofddorp centrum staat een groot opvallend beeld, dat beeld word het mannetje van Hoofddorp genoemd. Het standbeeld is daar neergezet door de gemeente, de bedoeling is om het Stampplein een gezicht te geven. Het mannetje van Hoofddorp is een groot beeld wat staat op het Stampplein van het centrum van Hoofddorp, je kan zien dat het een mannetje is omdat er op zijn hoofd een soort jongensachtig kuifje is geformd. Daarnaast staat het mannetje ook in een traditionele contraposto houding


Het beeld is gemaakt door Tom Claassen de afkorting van Thomas Johannes Franciscus Claassen. Hij is geboren op 4 oktober 1964, in het stadje Heerlen. Deze stad ligt in het zuidoosten van de Nederlandse provincie Limburg. Hij studeerde van 1984 tot 1989 bij Academie voor Beeldende Kunsten Sint-Joost, deze Academie ligt in Breda. Hij werkte en woonde in 2008 het meest in Breda, sinds 2008 werkt hij het vooral in Breda en Denemarken. In 1992 werd hij uitgekozen Prix de Rome. Hij ontving daarvoor verschillende prijzen. Veel werk van hem hebben ieder zijn eigen plekje gekregen rond Nederland. Hij staat vooral bekend van zijn dier- en mensfiguren, daarnaast heeft hij zijn eigen stijl: Abstract-figuratief.


Linkerkant                          Rechterkant                            Voorkant                            Achterkant


Het beeld staat in Noord-Holland. De Gemeente: Haarlemmermeer, in Hoofddorp (postcode 2132) . In het centrum van Hoofddorp, op het stampplein. Dit beeld is eigenlijk niet te missen! Het beeld is geplaatst op 3 oktober 2008 om 14:49. Ik heb het beeld bezocht op 23 oktober 2022, in de middag.

Het mannetje van Hoofddorp is een 7 meter hoog beeld, het beeld bestaat uit 22 gepolijste aluminium onderdelen. Het beeld staat in een een traditionele contraposto houding. Ondanks dat sommige delen niet gelijk zijn aan elkaar staat het beeld wel in evenwicht. Het beeld is in 2006 geplaatst in Hoofddorp. De afmetingen van het beeld zijn 700 x 320 x 240cm. De latitude (breedtegraad) is 52.30159 en de longitude (lengtegraad) is 4.69273.


Door het uiterlijk en de structuur van het beeld gaat u voorbij aan het feit dat Klassen hier de principes van het klassieke snijwerk heeft toegepast. Het mannetje staat in een traditionele tegengestelde houding, met staande benen en spelende benen, en het bekken licht gekanteld. De gestapelde delen zijn ongelijk van vorm, maar als geheel vormen ze een evenwichtig figuur. De natuurlijkheid die door deze structuur wordt geproduceerd, en de ontroerende rol. Hij heeft alles een voor een op elkaar gezet. Hij heeft zijn eigen stijl toegevoegd aan het beeld : Abstract-figuratief.


Inhoud

Dit beeld 'het mannetje van Hoofddorp' kan je er zelf uit halen dat het een mannetje is maar dan van Hoofddorp. Als je in eerste opzichten kijk naar het beeld zou je niet echt denken aan een mannetje maar meer gewoon als een beeld. Tom Claassen heeft er daarom nog een speciaal detail aan toegevoegd. Op het hoofd van het standbeeld is er een klein kuifje gevormd zo zou je dus het mannetje en vrouwtje kunnen onderscheiden.


Het beeld is Figuratief en geabstraheerd. Je kan duidelijk zien dat het een menselijk figuur is. Je kan zien dat het beeld een jongen is vanwege ze kuifje.


Het beeld is grijsachtig omdat het van Aluminium is. Het beeld is gevormd door allemaal aparte stenen die op elkaar gestapeld zijn. Op het hoofd van het beeld zit een klein kuifje, zoals je ziet zie je dat de ene steen op de ander staat of overlapt.


Tom Claasen erg geïnspireerd met de mensen en de dieren. Ik denk dat hij daaruit heeft besloten om mens- en dierenfiguren te maken. ·Het standbeeld is daar neergezet door de gemeente heeft dit opvallende mensenfiguur daar neergezet om het Stampplein een gezicht te geven. Dat is dus erg goed gelukt! Als er namelijk iemand tegenkomt die niet van Hoofddorp is en hij vraagt de weg naar het Stampplein, word er meest geantwoord: uw bedoeld dat plein met dat reuze mannetje. In de koude maanden krijgt het mannetje een sjaal om, dat geeft iedereen ook wel vreugde.


Ik heb niet echt kunnen vind waar zijn inspiratie achter zat bij het mannetje van Hoofddorp, maar toen hij begon met het maken van beelden was hij al geïnspireerd met beelden maken van de mensen en van de dieren. Die zijn voorgesteld in een vereenvoudigde vorm. Hij gebruikt deze materialen: rubber, hout, jute, brons, ijzer, roestvast staal, aluminium, gips, marmer, beton, keramiek en polystyreen.


Vorm

Omdat het beeld is gemaakt van aluminium, heeft het beeld een grijsachtige kleur. De vorm van het beeld is in de vorm van een mannetje maar dan opgestapeld met stenen. De stenen hebben een soort van ronde vorm. Het beeld staat verticaal omhoog, omdat het beeld op zijn benen staat. Het beeld heeft een gladde textuur. Het beeld staat in het centrum van Hoofddorp, eigenlijk op het plein aan de zijkant van het cenrtum. Voor de grote van het plein neem het beeld geen ruimte in, het vult het plein juist mooi bij. Het beeld is een groot mannetje die zeker opvalt, vam de verte zie je hem al staan. Als er namelijk iemand tegen komt die niet van Hoofddorp is en hij vraagt de weg naar het Stampplein, word er meest geantwoord: uw bedoeld dat plein met dat reuze mannetje.


Eigen ervaring en oordeel

Over dit standbeeld heb ik niet echt een mening. Ik vind het geen lelijk beeld maar ik vind het ook geen bijzonder beeld. Omdat ik over dit beeld niet echt een mening heb, heb ik het meeste op neutraal staan. Ik vind het geen lelijk standbeeld, maar ik zou ook niet zeggen laten we het plaatsen want is zo mooi. Ik weet toch uiteindelijk als ik het zo lelijk vind dat ik er toch niet aan kan doen om het standbeeld weg te laten halen. Nu weet ik meer over het standbeeld zelf en heb ik nog steeds het gevoel dat het wel goed zit, ik vind de betekenis achter het beeld (om het stampplein een gezicht te geven) wel een mooi iets. Het beeld staat er ook wel mooi bij er is er genoeg ruimte voor, ik denk als het beeld er niet zou staan zou het plein wel erg leeg zijn. En ik denk ook dat ze het beeld hebben geplaatst omdat het plein van zichzelf al leeg is. Hij word ook schoongehouden dus dat is topp!


De kunstenaar

Je ziet veel vergelijking Tom Claassen is tuurlijk veel bezig met dieren en menselijke firguren en dat zie je ook terug in zijn kunst (beelden). Hij is veel bezig met dezelfde materialen, zoals: aluminium, staal, beton enzovoort. De kleur is daarom veel grijs/bruin, en hebben grote afmetingen.

Er zijn ook verschillen, bijvoorbeeld de structuur van het beeld. Zoals een gebobbelde bewerking, of een gladde. Sommige beelden hebben veel detail en de andere weinig. Je kan zien dat ieder kunstwerk iets speciaals heeft.

De 1e links is de vrouwlijke vorm van het mannetje, die had natuurlijk ook gepast op het Stampplein. Daarnaast vind ik de mol ook wel op het Stampplein passen.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin